28 september 2016

Groentotaal A de Boer heeft als partner van NL Greenlabel meegewerkt aan de inrichting van een klimaatadaptieve straat op de Dag van de Openbare Ruimte in Utrecht.

dag-van-de-openbare-ruimte

 


 

19 augustus 2016

TAXUS snoeien voor leven

De nationale inzamelactie taxussnoeisel onder het motto ‘Vergroot de hoop, verklein de kanker’ is een succes! Een honderdtal VHG Hoveniers door het hele land zamelen taxussnoeisel in. Dit snoeisel bevat een belangrijke grondstof voor het maken van geneesmiddelen waarmee men tijdens chemotherapie kanker bestrijdt. Op 31 juli waren er in totaal meer dan 1425 volle bakken opgehaald. Vorig jaar waren dit er nog geen 850 op dezelfde datum.

 

Deze dubbele hoeveelheid vers taxussnoeisel omvat 80.000 kilo, voldoende voor 800 chemokuren.

De actie ‘Vergroot de hoop’ duurt nog tot 31 augustus. De organisatoren hebben goede hoop dat de verdubbelde opbrengst kan worden vastgehouden, zodat uiteindelijk veel meer patiënten dan vorig jaar geholpen kunnen worden.

 


 

21 juli 2016

Logo watervriendelijke tuin

Het weer wordt steeds extremer; na een tropische dag krijgen we te maken met fikse onweersbuien die wateroverlast kunnen veroorzaken. Vandaar dat we juist in de zomer aandacht schenken aan de watervriendelijke tuin.

Hieronder enkele tuintips.

  • Gebruik cacaodoppen als spons!

Tijdens de zomer droogt de grond snel uit met slappe planten als gevolg. Bedek daarom de bodem met cacaodoppen. Hiermee voorkom je niet alleen dat onkruid kan groeien maar het houdt ook nog eens goed regenwater vast. Doordat de doppen langer vochtig blijven verdroogt de tuin minder snel! Leuk detail: cacaodoppen weren slakken en katten uit de tuin!

  • Voorkom ‘luie’ planten

Geef planten niet te vaak water. Wortels van planten ontwikkelen dan minder waardoor ze tijdens een droge periode niet voldoende water kunnen opnemen. Laat planten voorafgaand aan de vakantie dus af en toe ‘verdrogen’. Geef in de zomer de tuin ’s ochtends of ’s avonds water en doe dit dichtbij de wortels. Overdag verdampt het grootste gedeelte van het water!

  • Terras – en balkonplanten krijgen ook dorst

Planten in potten op het balkon of het terras verdrogen in de zomer ook snel. Met een laag hydro-korrels onderin de potten vang je regenwater op en blijft de potgrond langer vochtig. Planten wortelen ook beter op deze korrels, handig voor als er ook veel wind is bij een hoosbui.

  • Klimaatbestendige tuin begint op het dak!

Met een groen dak houd je water vast, vertraag je de afvoer richting het riool, verfraai je de buurt, vergroot je de biodiversiteit en verkoel je de omgeving. Van een eenvoudig groen sedumdak, intensief natuurdak tot een multifunctionele daktuin: er zijn vele varianten. Houd bij de keuze voor het soort groendak wel rekening met de draagkracht van de dakconstructie. Niet alle daken kunnen evenveel gewicht dragen. Regenwater opslaan op het dak kan overigens ook zonder groen.  Met een geknepen afvoer of een verhoogde overstort creëer je al snel een waterdak.

  • Regenpijp afkoppelen

Regen via het riool laten wegstromen is zonde van het kostbare water. Wel moet bij afkoppelen van de regenpijp goed nagedacht worden over waar het water heengaat. Vang het regenwater op voor hergebruik in een regenton of laat het in de bodem wegzakken zodat het grondwater lokaal wordt bijgevuld. Let op: niet elke ondergrond leent zich om te infiltreren. Bij kleigronden met hoge grondwaterstanden is het beter om het regenwater tijdelijk vast te houden en langzaam af te voeren of te infiltreren in droge periodes.

  • Sla gratis water op

De regenton is de meest eenvoudige manier om van het gratis regenwater gebruik te maken. Bovendien is het eenvoudig te installeren. Ze zijn beschikbaar in allerlei vormen, soorten en maten. De meeste tonnen hebben een kraantje waarmee je de gieter kunt vullen om de planten mee water te geven. Ze kunnen ook voorzien worden van een pomp en eventueel een automatische aanvulling. Denk bij het aansluiten van de regenton aan een bladvanger!

  • Water geven zonder wat te doen

Als je lange tijd op vakantie gaat bestaat de kans dat planten te weinig water krijgen. Sluit daarom een druppelirrigatiesysteem aan op de volle regenton. De tuin kan zo droogteperioden overleven! Een druppelirrigatie verbruikt ook nog eens minder kostbaar water dan een gieter of sproeier.

  • Tegels eruit, plant erin

Minder verharding zorgt ervoor dat het regenwater in de bodem kan zakken en zo het grondwater aanvult. Veel tuinen zijn volledig verhard omdat gedacht wordt dat dit minder onderhoud nodig heeft. Dit hoeft niet direct waar te zijn: tegels moeten worden schoongemaakt. Daarnaast bestaan er vele onderhoudsarme plantensoorten.

  • zomervakantiebestendige planten

Beplanting houdt water vast en verbetert door de doorworteling het infiltratievermogen van de bodem. Het zorgt daarnaast voor een verkoelend effect in de zomer, grotere biodiversiteit en betere luchtkwaliteit dan een verharde tuin. Kijk bij het kiezen van de plantensoorten goed naar de eigenschappen van de tuin. Denk aan licht, grootte, natheid en de bodem.

Kom eens langs bij Groenrijk Assen voor deskundig advies hoe u uw tuin watervriendelijk(er) kunt inrichten.


 

7 juli 2016

Groentotaal A de Boer doet mee aan de actie ‘vergroot de hoop’ waarbij taxussnoeisel wordt ingezameld. De jonge taxusscheuten bevatten namelijk een waardevol bestanddeel voor chemotherapie. De eerste kisten snoeisel zijn inmiddels opgehaald bij onze vestiging in Ruinerwold.

20160704 Foto taxusbakken


 

22 juni 2016

Het verhogen van de biodiversiteit op NAM locatie Leermens heeft effect; het is een jaar later en er nestelt een specht!

Foto gemaakt door André Eijkenaar van Landschapsbeheer Groningen.

Specht op NAM locatie Leermens

 


 

16 juni 2016

Voor de tweede keer mag Groentotaal A de Boer een bijdrage leveren aan het kunstevenement ‘Into Nature’. Ditmaal ging het om het plaatsen van een boom voor de solotentoonstelling “Concepts of Nature” van Mark Dion. In het werk van kunstenaar Mark Dion (1961, VS) staat de problematische relatie van de mens met de natuur centraal. De tentoonstelling vindt op twee locaties plaats: in de Abdijkerk van het Drents Museum waar het werk ‘Library for the Birds’ vol zebravinken, tortelduiven en kanaries te zien is en in de tentoonstellingsruimte van De Nieuwe Kolk, die getransformeerd is tot een mysterieus jachtdomein.

Into nature 2 b Into nature h


 

3 Juni 2016

Was Groentotaal A de Boer aanwezig bij het NL-Greenlabel business event “van zaaien-naar oogsten” in de Ecodome op het marineterrein in Amsterdam.

Op het programma stond het toepassen van duurzaamheid in de praktijk en inspiratie door de jonge generatie.  De organisatie ‘let it grow’ gaf een toelichting waarom groen weer hip en happening zal gaan worden.

De Travelling Ecodome is het groene visitekaartje van de BV Nederland en is in opdracht van het ministerie van Economische Zaken ontworpen door het team van Nico Wissing en Lodewijk Hoekstra. Een prachtige oase van rust in een drukke stad met allerlei duurzame innovaties zoals een speciale fijnstof zuiveringsinstallatie, wateropvang installatie, co2 bindende verharding, biologische bloembollen, inheemse en eetbare planten.  Deze koepel toont bezoekers hoe groen een integraal onderdeel is van lifestyle en een gezonde leefomgeving.

Er zijn vele nieuwe contacten en ideeën opgedaan!

Foto Ecodome


 

1 Juni 2016

Groentotaal A de Boer doet mee aan de actie ‘snoeien voor leven’ van Stichting ‘Vergroot de Hoop’

U kunt ook meehelpen door uw taxussnoeisel te doneren in de inzamelkist die vanaf 11 juni bij tuincentrum Groenrijk in Assen zal staan.

Denk erom dat u hier uitsluitend snoeisel van de Taxus ingooit, vervuiling met ander snoeiafval maakt de hele kist waardeloos!

Kijk voor meer informatie op www.vergrootdehoop.nl

TAXUS snoeien voor leven


 

2 Mei 2016

Op het dak van de nieuwe vleugel van het Drents Museum realiseert kunstenaar Sjoerd Buisman een wilgensculptuur in het kader van Into Nature, een kunstexpeditie door het Drentse landschap.

Bezoekers kunnen van 2 juli tot en met 18 september op 17 locaties 40 werken bewonderen van nationaal en internationaal bekende kunstenaars. Sjoerd wordt geassisteerd door Peter Schonewille van het Drents museum en enkele medewerkers van Groentotaal A de Boer uit Assen.

Foto gemaakt door: Jaspar Moulijn Zie ook: www.intonature.net

Foto Drents museum


 

28 April 2016

Groentotaal A de Boer kiest voor het Fleet Services Systeem van Husqvarna.

Fleet Services is een webapplicatie die inzicht geeft in het gebruik van machines. Op de aangesloten machines wordt een sensor gemonteerd. Deze sensor doet feitelijk niets meer dan het tellen én timen van het aantal vonken van de bougie, en weet op die manier of de machine werkt en op welk toerental. Deze gegevens worden eens per dag volautomatisch doorgestuurd naar het web via een basisstation, dat in de loods staat opgesteld. Uit deze gegevens kan veel worden afgeleid over het (juist) gebruik van machines. Ook wordt het aantal draaiuren nauwkeurig bijgehouden zodat er op tijd een afspraak kan worden ingepland voor periodiek onderhoud.

Afhankelijk van de configuratie kan met de urenregistratie ook de identiteit van de gebruiker worden meegestuurd. Hiervoor worden de gebruikers voorzien van een gebruikerspas. Dit is een soort creditcard voorzien van een RFID-chip, die de gebruiker bij zich moet dragen.

Groentotaal A de Boer heeft gekozen voor dit systeem om de volgende redenen:

“Veiligheid en gezondheid van onze medewerkers staat voorop; met dit systeem kunnen we monitoren of onze medewerkers niet te lang, of aan te zware trillingen worden blootgesteld. Te zware trillingen kunnen optreden door onjuist gebruik van machines; wanneer het toerental niet optimaal is zal de machine meer trillingen produceren. In dat geval kunnen we ervoor kiezen die werkzaamheden voortaan met een lichtere of zwaardere machine uit te voeren. Zo optimaliseren we het gebruik van ons machinepark.

De verwachting is dat de onderhoudskosten iets zullen stijgen, omdat er vaker preventief onderhoud zal worden uitgevoerd. Dit zal echter gecompenseerd worden door een langere levensduur van de machines wat weer past binnen onze duurzaamheidsdoelstellingen.”

Foto Husqvarna Fleet Services